Vă invităm la film! Conservarea insectelor saproxilice din Carpați

09.09.2024

După doi ani de lucru în pădure pentru a surprinde insectele saproxilice din Parcul Natural Putna Vrancea, precum și cele mai importante etape din viața proiectului LIFE ROsalia, croitorul alpin, croitorul stejarului, gândacul sihastru, rădașca și gândacul cenușiu au devenit actorii principali ai filmului Conservarea insectelor saproxilice din Carpați.

Filmul realizat împreună cu echipa de la VIDEOPOINT – Sfântu Gheorghe dezvăluie multe secvențe unice din lumea ascunsă a insectelor saproxilice dar și modul în care echipa proiectului încearcă să aranjeze acestor specii protejate o scenă plină de habitate favorabile și conectate între ele. Spectatorii, adică domniile voastre, sunteți pe cale să aflați, în următoarele 30 de minute cum putem să menținem sănătatea pădurilor fără să pierdem biodiversitatea.

Așa că de dragul conservării biodiversității ecosistemelor din Carpați noi vă spunem doar atât:” … și de v-au plăcut bufonii, mai poftiți și altă dată!”

Proiectul LIFE ROsalia Conservarea insectelor saproxilice din Carpați (LIFE19 NAT/RO/000023) este implementat de Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea în parteneriat cu Universitatea din București CCMESI, Administrația Parcului Natural Putna Vrancea și Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice fiind finanțat de Comisia Europeană și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Scopul proiectului este stoparea și inversarea tendinței de pierdere a habitatelor speciilor de coleoptere saproxilice cu areal în Carpați, protejate prin Directiva Habitate, prin demonstrarea unor acțiuni de conservare pentru creșterea conectivității habitatelor favorabile în ROSCI0208 Putna Vrancea (Parcul Natural Putna-Vrancea) și replicarea activităților cele mai potrivite în alte situri Natura 2000 din România. Speciile țintă sunt: Rosalia alpina, Osmoderma eremita, Morimus funereus, Cerambyx cerdo și Lucanus cervus.

Echipa proiectului Life Rosalia a avut prilejul de a realiza un schimb de experiență cu un proiect LIFE similar: WoodMeadow

După doi ani de lucru în pădure pentru a surprinde insectele saproxilice din Parcul Natural Putna Vrancea, precum și cele

Suntem la finalul etapei de monitorizare a croitorului mare al stejarului (Cerambyx cerdo) și am vrut să vă prezentăm un