Studuiu Telemetrie pentru Osmoderma eremita

06.03.2023

În vederea documentării deplasării și selecției habitatelor speciei prioritare Osmoderma eremita echipa LIFE Rosalia a montat 20 de emițătoare VHF pe indivizi aparținând acestei specii. Pentru a nu afecta comportamentul și deplasările speciei emițătoarele au fost montante doar pe indivizi cu o greutate de peste 1.5g (emițătorul reprezintă cel mult 10% din greutatea individului).

Insectele au fost capturate utilizând capcane interceptoare de zbor non letale și au fost verificate din 3 în 3 ore între orele 10:00-18:00 pentru capturarea insectelor și montarea emițătoarele. La fiecare monitorizare a capcanelor au fost înregistrate și coordonatele fiecărui individ cu emițător atașat.

Distanța parcursă în metri de exemplarele pe care au fost atașate transmițătoare VHF în cadrul monitorizării ecologiei mișcării pentru specia prioritară Osmoderma eremita a fost între 6 m și 400 m (calculat în linie dreaptă). Unele exemplare s-au deplasat doar pe verticală în același arbore sau au fost statice în scorburi.

De asemenea au fost efectuate observații asupra pădurii si habitatului din zona de monitorizare pentru a determina structura pădurii în zona tampon de 50 metri a tuturor locațiilor speciei. Pentru fiecare arbore au fost înregistrate informații cu privire la morfologia și structura acestuia: specia, diametrul, înălțimea, localizarea, starea, coronamentul și caracteristici ale arbori (crăpături, găuri cu apă, cavități cu putregai, pierderi de scoarță și galerii de insecte).

De ce este importantă monitorizarea mișcării animalelor sălbatice?

Monitorizarea mișcării insectelor saproxilice este importantă din mai multe motive:

  • Indicatori ai stării de sănătate a ecosistemelor: Insectele saproxilice sunt sensibile la schimbările de mediu, cum ar fi poluarea, defrișarea și schimbările climatice. Prin urmare, monitorizarea lor poate oferi informații valoroase despre starea de sănătate a ecosistemelor.
  • Evaluarea impactului activităților umane: Insectele saproxilice sunt adesea afectate de activitățile umane, cum ar fi defrișarea și urbanizarea. Monitorizarea lor poate ajuta la evaluarea impactului acestor activități asupra ecosistemelor și la identificarea măsurilor de protecție și conservare a insectelor saproxilice și a habitatelor lor.
  • Protejarea biodiversității: Insectele saproxilice joacă un rol vital în menținerea echilibrului ecologic. Monitorizarea lor poate ajuta la identificarea schimbărilor în comportamentul și distribuția lor geografică, precum și la detectarea problemelor care pot apărea în urma presiunii antropice asupra habitatelor speciei.

În general, monitorizarea mișcării animalelor sălbatice este importantă pentru a înțelege mai bine interacțiunea dintre animalele sălbatice, mediul lor și activitățile umane.

În perioada aprilie 2024 – mai 2024, Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea organizează ediția 2024 a concursului interșcolar, intitulat: „Supereroii

Context Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea (APM VN) este o autoritate publică de mediu ce reprezintă Ministerul Mediului, Apelor și

Activitatea de colorat cărți cu natura poate fi un mod distractiv și interactiv de a educa copiii despre lumea înconjurătoare,