Manual privind utilizarea feromonilor pentru protecția fitosanitară a pădurilor

15.03.2023

Avem onoarea de a vă pune la dispoziție în format online „Manualul privind utilizarea demonstrativă a feromonilor pentru protecția fitosanitară a pădurilor”.

Acest manual face parte din Activitatea C4.2 din cadrul proiectului LIFE ROsalia – LIFE19 NAT/RO/000023 Conservarea insectelor saproxilice în Carpați este un document prin care se dorește prevenirea eliminării insectelor saproxilice protejate în urma aplicării de măsuri fitosanitare. Metodele descrise în acest manual permit manipularea populațiilor insectelor pentru a le modifica distribuția și abundența în habitatele forestiere, îndeplinind astfel obiectivele de conservare impuse de Directiva Habitate și alte norme de protecție a biodiversității și obiectivele stabilite prin normele silvice.

În silvicultura europeană, tăierile de igienă (eliminarea arborilor atacați de insecte) sunt frecvent utilizate. Cu toate acestea, este un proces consumator de timp care trebuie efectuat imediat după infestare și are doar un efect marginal asupra dimensiunii populației de insecte (Havašová et al., 2017). Tăierile de salvare (eliminarea tuturor arborilor dintr-o zonă definită cu risc crescut de atacuri ale insectelor) pot fi folosite pentru a salva lemnul și pentru a contribui la obținerea unui profit economic după o perturbare (Lindenmayer, 2006) și poate preveni, de asemenea, viitoarele epidemii de insecte (Stadelmann et al., 2013). Cu toate acestea, exploatarea forestieră prost executată poate avea impact ecologic negativ, prin înlăturarea funcțiilor de protecție și a altor funcții ale lemnului mort, prin modificarea disponibilității hranei pentru erbivore și prădători și prin creșterea stresului microclimatic din cauza radiațiilor mai mari și a fluctuațiilor de temperatură (Leverkus et al., 2021)

Din acest motiv, semnalele chimice utilizate de insecte sunt de o importanță critică, deoarece pot deveni instrumente puternice pentru monitorizarea speciilor protejate dar și a dăunătorilor și manipularea comportamentului acestora. Feromonii sunt semnale chimice utilizate pentru comunicarea în cadrul unei specii, aceștia jucând un rol important în ecologia insectelor saproxilice.

Pentru a preveni distrugerea insectelor protejate și utilizarea pesticidelor în arborete cu importanța economică, se pot implementa două strategii de manipulare a populațiilor de insecte: (1) întreruperea împerecherii și (2) strategia împingere-atragere (push-pull). Aceste metode permit
reducerea densității insectelor cu abundență mare prin perturbarea ciclului de împerechere și atragerea unui număr mare de insecte și mutarea în alte parcele forestiere, segregate pe sexe. Perturbarea ciclului de împerechere se realizează prin încărcarea mediului cu substanțe feromonale, împiedicând sau întârziind împerecherea. Strategia împingere atragere se realizează prin capturarea/împingerea unui număr mare de insecte și mutarea/atragerea acestora în alte parcele sau prin impregnarea parcelei din care se vor scoate insectele cu feromoni ai speciilor pradă sau cu compuși semiochimici ai unor arbori ce nu reprezintă o sursă pentru speciile țintă concomitent cu impregnarea parcelei învecinate cu feromoni de atragere (Cook et al., 2007).

Insectele saproxilice sunt comune în toate tipurile de păduri, dar sunt mai abundente în pădurile naturale. Ele sunt în mare parte recunoscute ca insecte benefice, deoarece sunt implicate în descompunerea și reciclarea nutrienților. Pe de altă parte, practicile forestiere tradiționale le consideră dăunători, deoarece reduc valoarea lemnului. În Europa, 18% dintre taxonii insectelor saproxilice sunt considerați amenințați cu dispariția. Principalele amenințări sunt reducerea, fragmentarea și pierderea conectivității habitatelor lor, mai ales ca o consecință a gestionării pădurilor (Thorn et al., 2020).

În ciuda faptului că pădurile bătrâne și naturale sunt cele mai valoroase pentru biodiversitate insectelor, puține au rămas nefragmentate și nealterate. Pe de altă parte, este clar că numai zonele strict protejate sunt insuficiente pentru atingerea obiectivelor de conservare a biodiversității, iar practicile de management a acestor specii trebuie luate în considerare şi în pădurile ce sunt valorificate economic (Tsikas, 2022).

Combaterea insectelor considerate dăunătoare a fost realizată de-a lungul timpului prin utilizarea pesticidelor convenționale, care sunt în esență substanțe chimice sau biologice concepute pentru a controla dăunătorii. Deși utilizarea pesticidelor convenționale a dus la o reducere semnificativă a pierderilor și a bolilor transmise de insecte, utilizarea lor necontrolată a dus la probleme de mediu și de sănătate publică. Din aceste motive, cercetarea și dezvoltarea unor alternative mai sigure și mai curate la pesticidele convenționale este o preocupare majoră atât pentru industria agricolă, managementul forestier cât și pentru comunitatea științifică. În prezent, există o gamă largă de alternative la pesticidele convenționale, inclusiv utilizarea plantelor rezistente la dăunători, a substanțelor naturale, precum uleiurile esențiale și piretrinele, dar și utilizarea compuși semiochimici sau a substanțelor de atragere, precum și tehnici de control biologic.

Download

Manualul este disponibil în format pdf la adresa: Manual privind utilizarea feromonilor pentru protecția fitosanitară a pădurilor

Săptămâna trecută, colegii noștri din echipa proiectului Life Rosalia au participat cu prezentări orale și postere la Congresul internațional de

În perioada 6-9 noiembrie 2024, membrii proiectului Life Rosalia au participat la Zoologycon 2024, un congres internațional de zoologie organizat

Echipa proiectului Life Rosalia a avut prilejul de a realiza un schimb de experiență cu un proiect LIFE similar: WoodMeadow