Deja putem contura areale în care exemplarele de Osmoderma eremita își fac apariția la capcanele de interceptare cu feromoni montate in cadrul proiectului Life Rosalia. După scurtele ședințe foto, insectele sunt marcate și eliberate în vederea propășirii neamului gândăcesc!
Taxonomia speciei a fost reconsiderată, astfel că specia întâlnită în România este Osmoderma barnabita, parte a complexului Osmoderma eremita listat în Directiva Habitate. Gândacul sihastru este o specie fitofagă și saproxilică dependentă de prezența arborilor scorburoși, cu putregai bogat în substanțe organice. Preferă arborii pe picior din zone relativ însorite, dar poate coloniza și lemnul căzut pe sol. Se poate întâlni până la circa 1400 m pe o variate mare de arbori: fag, stejar, paltin, carpen, plop etc.
Datorită cerințelor foarte stricte de habitat, gândacul sihastru este o specie indicator pentru ecosistemele cu arbori scorburoși. Este o specie cu densități foarte mici, care nu provoace daune economice lemnului hrănindu-se exclusiv cu lemn în putrefacție.
Este specie protejată prin Directiva Habitate (specie prioritară, listat în Anexele II și IV) și prin Ordonanța de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. Este considerată ca având statut de conservare favorabil în România (perioada 2013-2018) dar acest lucru este datorat supraestimării habitatelor ce pot fi ocupate de această specie.
Săptămâna trecută, colegii noștri din echipa proiectului Life Rosalia au participat cu prezentări orale și postere la Congresul internațional de …
În perioada 6-9 noiembrie 2024, membrii proiectului Life Rosalia au participat la Zoologycon 2024, un congres internațional de zoologie organizat …
Echipa proiectului Life Rosalia a avut prilejul de a realiza un schimb de experiență cu un proiect LIFE similar: WoodMeadow …